2.11.19

Otevřený dopis učitelům: Nenechme se podrazit vládou ani odbory - pojďme do toho konečně spolu!

Z otevřeného dopisu Terezy Schmoranz vybíráme: "Nenechme se podrazit vládou ani odbory - pojďme do toho konečně spolu! Za zvýšení finančního ohodnocení učitelů se musíme postavit v zájmu našich žáků a studentů! Nebije se jen ten, kdo se bojí o své špatně placené a tím pádem jisté místo! Učitel má jít žákům především osobním příkladem - mít odvahu postavit se za svou věc."

Vážení kolegové,

6. 11. 2019 je dnem stávky učitelů, do které je třeba se zapojit, protože jde o jedinečnou legální příležitost vyjádřit důrazně nesouhlas

• s neplněním vládního slibu (15% do tarifů každý rok) a přístupem vlády ke školství, jež mělo být prioritou, ale reálně není
  • s postupem vedení školských odborů, které se spokojí s nárůstem 10%, za něž se stávkuje (samotní učitelé však dle diskuzí na internetu a dle dotazníkových šetření chtějí stávkovat za 15% a to může být slyšet jen pokud stávka proběhne důstojně, tj. bude mít dostatečnou podporu u učitelů samotných)

Stávka je událost, která bude mediálně masově pokrytá - je tudíž vzácnou příležitostí veřejnosti a vládě vysvětlit, že bez zvýšení finančního ohodnocení učitelské profese se úroveň vzdělání nezlepší.

Každý hlas je potřeba, abychom si jako učitelé neudělali ostudu jen proto, že vedení odborů situaci dlouhodobě nezvládá a neplní svoje poslání. Pan Došík možná chce, aby stávka bylo fiasko, ale my to teď nesmíme dopustit. Právě během stávky může naplno zaznít, že učitelé se za své odbory stydí a přejí si změnu!

Nenechme se podrazit vládou ani odbory - pojďme do toho konečně spolu! Za zvýšení finančního ohodnocení učitelů se musíme postavit v zájmu našich žáků a studentů! Nebije se jen ten, kdo se bojí o své špatně placené a tím pádem jisté místo! Učitel má jít žákům především osobním příkladem - mít odvahu postavit se za svou věc.

Doufám a věřím, že to dokážeme.

Tereza Schmoranz, pedagožka na státním gymnáziu v Praze, 11 let praxe

V Praze dne 1. 11. 2019