11.10.19

Otevřený dopis Asociace středních průmyslových škol ČR ministrovi školství

Přinášíme další výstup Valné hromady Asociace středních průmyslových škol České republiky dne 2. října 2019. Valná hromada Asociace středních průmyslových škol vyzývá ministra školství Roberta Plagu k bezodkladnému zahájení seriózní debaty s řediteli středních průmyslových škol o budoucnosti tohoto pro společnost nezbytného segmentu českého školství.

Vážený pan
Ing. Robert Plaga, Ph.D.,
ministr školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 529/5

Ve Špindlerově Mlýně, 2.10. 2019

Vážený pane ministře,

Valná hromada Asociace středních průmyslových škol ČR Vás vyzývá, abyste bezodkladně zahájil seriózní debatu s řediteli středních průmyslových škol o budoucnosti tohoto pro společnost nezbytného segmentu českého školství, především v oblasti dostatečného financování, personálního zabezpečení výuky, snížení administrativní zátěže a řešení dalších problémů, zvláště v současné době přechodu českého průmyslu na úroveň 4.0.

Žádáme o stanovení konkrétního místa a termínu, kdy se budeme moci osobně setkat a zahájit debatu.

S pozdravem

Ing. Jiří Zajíček
Předseda Asociace SPŠ ČR

5 komentářů:

Petr řekl(a)...

Bizár

E.Kocourek řekl(a)...

Jestli ten otevřený dopis nemá tajnou přílohu, tak mi to nedává smysl. Obskurní spolek, o kterém jsem v životě neslyšel, vyzývá k jednání ministra, a neprozradí, co vlastně chce?
Vyzývá k serióznímu jednání ministra-korouhvičku, kterému žádný učitel nevěří ani "dobrý den" ?
Chtějí dostatečné financování, a neprozradí, co to je?
Chtějí debatovat o personálním zabezpečení výuky, když právě průmky dostaly v této věci maximálně volnou ruku? Proboha co jim - kromě soudnosti - schází? ////

Odhaduji, že je to jakási habaďůra, směřující nejasným směrem. ////

K tomu personálnímu zabezpečení: Z možnosti najmout lidi z praxe bez pedagogického vzdělání budou těžit hlavně průmky. Právě průmky nejlépe uplatní jejich kvalifikaci, a právě na průmkách bude ten nedostatek teoretické pedagogické přípravy nejméně vadit. ////

Jiri Janecek řekl(a)...

No zcela nevěcně - ve Špindlu je nějaká průmyslovka? Nebylo by příště lepší tu prosbu o prachy poslat třeba ze San Rema nebo z Paříže? Tam je taky fajn...

A ještě nevěcněji ("víc než zcela") - kdy začal průmysl 3.0? A kdy 2.0?

Charlie řekl(a)...

Možná, pánové, že kdyby jste působili na jakékoli průmyslovce, pochopili byste. Já to "štěstí" měl a živě si dovedu představit, jak to na nich vypadá. O obskurní spolek se opravdu nejedná, je to asociace ředitelů jako jakákoli jiná. Pokud je mi známo, ministr přislíbil původně účast, pak tam poslal podržtašku.

To, že mu nikdo nevěří, neznamená, že není ministr.

Asi někdo spočítal PHmax a zjistil, že takto udržet provoz průmyslovek není možné. Pokud ovšem politici mají plná ústa podpory technického vzdělávání, neví školy, na čem jsou.
Volná ruka, ve které schází peníze, odborníky do škol nepřiláká.

Mimochodem, znáte blázna, který opustí místo za bratru 50 a více tisíc, který jde z práce s čistou hlavou, dovolenou si může vybrat teoreticky kdykoli, má mnohé benefity a dobrovolně nastoupí do školství, kde bude krotit nevycválaných 30 puberťáků a řešit všechny ty věci okolo za max 2/3 svého platu, bez benefitů a ještě poslouchat nebo číst reakce na sociálních sítích, kde školství každý rozumí? Já ne. Max. pár přemluvených důchodců. Já už bych učit nešel.

Průmysl 4.0 - terminus technicus, souvisí s tzv. 4. průmyslovou revolucí, zbytek Wikipedie, trochu levné rýpnutí.

Dopis formulován dost nešťastně, ale závěr jednání asociace je v článku hned pod ním.

E.Kocourek řekl(a)...

Mea culpa, a jak se praví v té stařičké reklamě na rybí konzervy - sorry, Charlie! Měl jsem si přečíst ten "závěr" a viděl bych to jasněji. Nicméně - myslíte, že ministr ten závěr četl? ////

Jak vypadá takové "seriózní jednání" s kašpárkem, kterému nikdo nevěří? ////

Zda Průmysl 4.0 je terminus technicus nebo marketingový slogan se názory různí. Mně evidentní přijetí toho sloganu Asociací připadá poněkud neodborné. Co se týče Wikipedie, najdou se v ní i dost velké nesmysly. Onehdy jsem jednoho študáka málem vyhodil od maturity, když jeden z těch nesmyslů doslova recitoval. ////