5.5.18

Stanislav Štech: Reakce na prohlášení Rady Asociace speciálních pedagogů ČR

Rada Asociace speciálních pedagogů ČR vyzvala ministra školství k iniciaci personálních změn na Národním ústavu pro vzdělávání: "Rada (...) žádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby za stávající situaci způsobenou předchozím vedením resortu a jeho ničím neodůvodněnou důvěrou v odborné kvality vedení přímo řízené organizace „Národní ústav pro vzdělávání“, přijalo plnou odpovědnost a aby důrazně doporučilo novému řediteli této instituce odvolání vedení Sekce pedagogicko-psychologického poradenství, prevence a institucionální výchovy." Stanislav Štech jako bývalý politický náměstek a poté i ministr školství na tuto žádost ostře reaguje.

Vážení představitelé ASP,

...rád bych zareagoval na vaše personální "doporučení" z Valné hromady v Hradci Králové.

1. je projevem mimořádného politického diletantismu požadovat personální opatření (vyhazov) vedení sekce NUV za to, že právě vzorně plnili jako státní úředníci (i když ne "služebníci") pokyny vedení státního úřadu - tedy politické zadání. Protože považuji implementaci společného vzdělávání za z velké části své dílo - a ano, jsem na to ze všech svých profesionálních počinů asi nejvíce pyšný - musím se k ní hlásit. Jen na okraj připomenu dnešním hrdinným bojovníkům, že za podmínek, ve kterých jsme převzali MŠMT (schválená novela zákona, mnohaleté pilotní ověřování v projektu SPIV apod. - proti které jste mimochodem zdaleka takto neprotestovali - to jsem činil např. já a taky jistá Zapletalová, která pak byla jako odpůrkyně inkluze a fanatická stoupenkyně poradenského systému dehonestována ze všech stran), šlo o mimořádně úspěšný zvrat na cestě k likvidaci speciálního školství (okamžitá a skutečně plošná "inkluze")a degradace profesionality poradenské práce (zákaz diagnostikovat psychologickými nástroji). Prosím proto, abyste žádali co nejpřísnější potrestání mé osoby (politický náměstek) např. od děkana fakulty nebo vedení univerzity, odebrání titulu (možností máte víc).

2. zastupuji ČR v důležitých mezinárodních institucích jako je Unesco nebo OECD. Je pro mě fakt docela zvláštní, když vidím, že si před 14 dny všechny země např. v OECD odhlasovaly pro nejbližší roky jako prioritní projekty typu "ještě více posílit diverzitu a inkluzi pro inkluzívní společnost". A budou to prý všemožně podporovat... jen jsem některé z nich pozval na výlet do českého skanzenu ... Bude-li zájem, pak se na vás s dovolením obrátím. Určitě uvítají vaše propracované návrhy, kam s dětmi s poruchami učení a chování, s autisty a jak je dobře, když je pěkně izolujeme (v jejich zájmu samozřejmě). Zajímavé - prý ta inkluze je nepodařené české specifikum. kde se ale vzalo tolik pomýlených po světě?

Srdečně zdraví

prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc.

Václav Klaus ml. reakci hodnotí takto:

Asociace speciálních pedagogů vyzvala k personálním změnám na MŠMT. Lidově řečeno, aby se ministr Plaga zbavil architektů české inkluze.
Reakce jednoho z nich, ex-náměstka a prázdninového ex-ministra Štecha - stojí za vidění.
Ta směs arogance, nadřazenosti, kreténské argumentace, vyšinutosti ...
Podobně by asi reagoval okresní tajemník na připomínky odborné veřejnosti (teda ten by ještě na odesílatele poslal policii, kdyby měl špatnou náladu).
Jinak stojí za zmínku, jak přiznává, že původně chtěli opravdu speciálky zlikvidovat.

4 komentáře:

Jana Karvaiová řekl(a)...

Pan exministr prozradil to, co učitelé tušili od začátku. Inkluze byla vedena jako politický cíl. který se musí protlačit za každou cenu. Dle toho nejspíš byli na ministerstvu příslušní úředníci, kteří měli za úkol dělat mlhu a vše připravit. Že se to nepovedlo, je jasné po necelých dvou letech )čekala jsem, že se to provalí déle).
Argumentace, která vypadá spíše jako vyhrožování )podívejte se, buďte rádi, že se prosadil "jen" toto) mi přijde trapná. A dle celého projevu je jasné, že speciální pedagogové uhodili hřebíček na hlavičku když tuší, že se střídajícími se ministry to nekončí, že je třeba vymést Augiášův chlév odspodu.Tedy náměstci a další našeptávači, včetně některých neziskovek.

Zdeněk Nutz řekl(a)...

A takoví lidé, kteří se chovají jako arogantní burani rozhodují o osudech našich dětí. A teď mě řekněte, proč to vlastně dělají? Odkud jsou a kým naváděni k tomu, aby likvidovali to co funguje. Jasný a přiznaný cíl likvidace celého systému speciálního školství se musel přece někde zrodit. je to jako když se při infekci hledá zdroj nákazy. kam asi vedou ty otěže, za které tahají lidé, kterým jde o likvidaci vzdělávání a vytváření tupého stáda ovcí!!!!

Nicka Pytlik řekl(a)...

V cizím žoldu za splnění zcestných politických cílů obelhat rodiče a obětovat jejich děti... To je, panečku, ercprasárna hodná zvláštního zřetele!
Nejenže hanbou nevycházejí až po setmění, ale dokonce lezou ustavičně před televizní kamery. Síla, která se vymyká i přebujelé fantazii pytliků.

Radek Sárközi řekl(a)...

Pan exministr od dob "textově negramotných" učitelů, kteří podepsali petici proti kariérnímu řádu, pokročil...